Näin valmistat herkullisia raakakakkuja!

Raakaleivonta on ihana, palkitseva ja koukuttava tapa aloittaa tutustuminen raakaruokiin. En ole vielä törmännyt keneenkään joka ei raakakakuista pitäisi! Paitsi ehkä mieheni, joka saa allergisia oireita pähkinöistä!

Kokosin tähän simppelit ohjeet raakaleivonnasta joilla sinäkin pääset alkuun jos et ole vielä raakaleivontaa tutustunut

Tekstin lopussa suosituksia erilaisista raakaravinnon kirjoista.

Mitä on raakaleivonta?

Raakaleivonta vie perinteisen leivonnan uusiin ulottuvuuksiin. Perinteisellä leipomistavalla ja raakaleivonnalla ei ole oikeastaan mitään yhteistä, silti voit loihtia raakaleivonnaisista yllättävän samankaltaisia kuin perinteiset kakut, pikkuleivät ja piiraat.

Raakaleivonnaiset saattavat olla raskaampia kuin perinteiset leivonnaiset, niihin käytetään paljon erilaisia pähkinöitä, kuivahedelmiä ja öljyjä. Pala raakakakkua onkin täyttä ravintoa ja voit syödä raakakakkua vaikkapa aamiaiseksi! Raakakakkujen raskautta voi keventää käyttämällä runsaasti täytteessä marjoja ja hedelmiä.

 

Juustokakkumainen täyte loihditaan yleensä tehosekoittamalla liotettuja cashewpähkinöitä veden kanssa niin pitkään, että syntyy kermamainen kreemi. Kermaisuutta lisää myös kookoskerma, jota voi käyttää raakaleivonnassa, vaikka se ei ole varsinainesti raaka tuote. Tälläiseen kreemiin voi sitten lisätä makuaineita oman mieltymyksen tai reseptin mukaan. Voi tehdä mustikkakakkua, limekakkua, tyrnikakkua, puolukkakakkua, porkkanakakkua, appelsiinikakkua…mielikuvitus on vain rajana. Täytteen hyydyttämiseen käytetään yleensä sulatettua kookosöljyä tai kaakaovoita. Jotta kakusta ei tulisi liian raskas, voi osan rasvasta korvata psylliumjauheella joka myös pitää kakun koossa kun se on tarjolla huoneenlämmössä. Joissakin ohjeissa käytetään myös Irlanninsammal levästä valmistettua hyytelöä, Irish Mossia. Irish Mossilla saa kakkuihin upean koostumuksen ja se lisää myös kakun ravintoainepitoisuutta. Nimestään huolimatta, kakkuun ei tule ”levämäistä makua”, vaan Irish Mossin maku on täysin neutraali. Irish Mossin käyttö vaatii hieman harjoittelua ja itse en ole sitä paljoakaan käyttänyt.

Raakaleivonnassa aineksia ei kuumenneta yli 45 asteen, jolloin leivonnaisessa säilyvät kaikki vitamiinit, entsyymit ja ravintoaineet. Kuumentamattomuus tuo leivonnaisten rakenteen luomiseen omat haasteensa.

 

Raakaleivonnan raaka-aineet

  • Pähkinät, mantelit ja siemenet.
  • Kuivahedelmät
  • Tuoreet hedelmät ja marjat, tuoreet taatelit
  • Hunaja/ raakaruokosokeri/ kookossokeri/stevia/ agavesiirappi/ vaahterasiirappi / intiaanisokeri.
  • Kookosöljy, kaakaovoi
  • Raakakaakaojauhe
  • Kookoshiutaleet/ kookosjauhot / mantelijauhot
  • Kookoskerma
  • Aito vanilja
  • Laatusuola esim, Ruususuola.
  • Mausteet kuten kaneli, kardemumma, inkivääri, muskottipähkinä…
  • Erilaisia superfoodeja, kuten maca-jauhe, lucuma-jauhe, riisinlesejauhe….
  • Erilaisia kuivattuja marjoja esim. gojimarjat, mulperin marjat, kuivatut karpalot, inkamarjat.

Kaikki raaka-aineet eivät tarvitse olla “raakoja”. Kookosmaito ja kookoskerma eivät ole raakoja, mutta erinomainen vaihtoehto maitotuotteille. Taikinoiden kuohkeuttamiseen voit käyttää psylliumjauhetta.

Pähkinät on hyvä liottaa ja kuivattaa uudelleen ennen käyttöä. Yön yli liotus vapauttaa niistä entsyyminestäjiä, jotka muuten häiritsevät ravintoaineiden imeytymistä suolistosta. Pähkinät myös ikäänkuin heräävät eloon liotuksessa ja niiden ravintoainepitoisuus paranee. Liota kerralla pähkinöitä/ manteleita/ siemeniä isompi määrä.

Huuhtele pähkinät hyvin ja kuivata uunissa pellin päällä, uuniluukku auki max. 45 astetta n. 8 tuntia tai hyötykasvikuivurissa 5-8 tuntia. Säilytä pähkinät paperipusseissa kuivassa paikassa. Jos ei ole mahdollisuutta kuivata pähkinöitä uudelleen, säilytä liotettuja pähkinöitä jääkaapissa. Ne säilyvät muutamia päiviä viileässä ja voit pitää niitä myös kylmässä vedessä kunhan vaihdat veden päivittäin. Pähkinät keräävät kuitenkin herkästi hometta, joten älä säilytä kosteita pähkinöitä liian pitkään.

Liota myös kuivahedelmät ja käytä liotetut hedelmät parin päivän sisällä ja säilytä ne jääkaapissa. Nekin ovat isoina määrinä käytettynä hieman raskasta sulateltavaa suolistolle, mutta jos et ehdi tai jaksa aina liotella ja kuivatella pähkinöitä ja taateleita, ei ole katastrofi käyttää niitä suoraan pussista. Pääasia että raakaleivonta on hauskaa, antoisaa ja palkitsevaa, joten päästä mielikuvituksesi valloilleen. Raakaleivonnaisia pystyy harvoin pilaamaan, jos et jaksakaan leipoa kakkua, syö raaka-aineet suoraan kiposta tai pyöräytä niistä energiapatukoita. Kaikki ainekset kun ovat syötäviä ja täyttä ravintoa sellaisenaan!

Suosi luomutuotettuja raaka-aineita. Näin vähennät lisäainekuormaa jota elimistömme joutuu nykypäivänä vastaanottamaan melkein kaikessa mitä iholle ja suuhumme laitamme.

Kaakaovoi tuoksuu suklaiselta ja vaniljaiselta!

Kaikki raaka-aineet eivät tarvitse olla “raakoja”. Kookosmaito ja kookoskerma eivät ole raakoja, mutta erinomainen vaihtoehto maitotuotteille. Taikinoiden kuohkeuttamiseen voit käyttää psylliumjauhetta.

Pähkinät on hyvä liottaa ja kuivattaa uudelleen ennen käyttöä. Yön yli liotus vapauttaa niistä entsyyminestäjiä, jotka muuten häiritsevät ravintoaineiden imeytymistä suolistosta. Pähkinät myös ikäänkuin heräävät eloon liotuksessa ja niiden ravintoainepitoisuus paranee. Liota kerralla pähkinöitä/ manteleita/ siemeniä isompi määrä.

Huuhtele pähkinät hyvin ja kuivata uunissa pellin päällä, uuniluukku auki max. 45 astetta n. 8 tuntia tai hyötykasvikuivurissa 5-8 tuntia. Säilytä pähkinät paperipusseissa kuivassa paikassa. Jos ei ole mahdollisuutta kuivata pähkinöitä uudelleen, säilytä liotettuja pähkinöitä jääkaapissa. Ne säilyvät muutamia päiviä viileässä ja voit pitää niitä myös kylmässä vedessä kunhan vaihdat veden päivittäin. Pähkinät keräävät kuitenkin herkästi hometta, joten älä säilytä kosteita pähkinöitä liian pitkään.

Liota myös kuivahedelmät ja käytä liotetut hedelmät parin päivän sisällä ja säilytä ne jääkaapissa. Nekin ovat isoina määrinä käytettynä hieman raskasta sulateltavaa suolistolle, mutta jos et ehdi tai jaksa aina liotella ja kuivatella pähkinöitä ja taateleita, ei ole katastrofi käyttää niitä suoraan pussista. Pääasia että raakaleivonta on hauskaa, antoisaa ja palkitsevaa, joten päästä mielikuvituksesi valloilleen. Raakaleivonnaisia pystyy harvoin pilaamaan, jos et jaksakaan leipoa kakkua, syö raaka-aineet suoraan kiposta tai pyöräytä niistä energiapatukoita. Kaikki ainekset kun ovat syötäviä ja täyttä ravintoa sellaisenaan!

Suosi luomutuotettuja raaka-aineita. Näin vähennät lisäainekuormaa jota elimistömme joutuu nykypäivänä vastaanottamaan melkein kaikessa mitä iholle ja suuhumme laitamme.

Raakakakut ovat täyttä ravintoa!

Mitä laitteita tarvitset?

Alkuun pääsemiseksi on hyvä löytyä kotoa ainakin monitoimikone jolla jauhaa pähkinät ja sauvasekoitin täytteiden sekoittamista varten. Pian kuitenkin huomaat että suussasulavien täytekreemien salaisuus on tehosekoitin, joka jauhaa massat mahdollisimmat hienoksi. Voit valmistaa tehosekoittimella myös pohjataikinan. Riippuu tehosekoittimesta ja sen tehoista, kuinka hienoa jälkeä syntyy. Tehosekoittimesta olisi hyvä löytyä ainakin 1000-1200 W, jotta saadaan sileää jälkeä ja voit hyödyntää blenderiä myös muuhun raakaruoan valmistukseen. Markkinoilla on jo onneksi kattava valikoima hyviä tehosekoittimia ja välttämättä kallein ei ole paras.

Raakakakut on näppärä rakentaa irtopohjavuokiin, josta ne saa helposti irrotettua. Onkin kätevää jos kotoa löytyy erikokoisia irtopohjavuokia, saat välillä korkeita kakkuja kun teet kakun pieneen, halkaisijaltaan 20 cm vuokaan. Laakeampaan vuokaan saat luonnollisesti matalamman kakun. Tuplaamalla ainesosat saat isojakin kakkuja joista saa leikattua paloja isollekin vierasjoukolle.

Raakakakun säilytys

Jos hyydytät kakun pakastimessa yön yli, on jäisestä kakusta mahdotonta leikata siistejä palasia. Itse teen aina niin, että hyydytän kakun pakastimessa siihen pisteeseen että se on sopivan jähmeä ja sen jälkeen jaan kakun yleensä 16 palaseen. Pakastan nämä palat irtonaisina. Tällöin raakakakkua on jatkuvasti saatavilla.

Jääkaapissa säilytettynä raakakakku säilyy n. 4 päivää, mahdollisesti pidempäänkin. Kun kakuissa ei käytetä eläinperäisiä, helposti pilaantuvia tuotteita, raakakakkujen nauttiminen esim. lämpimänä kesäpäivänä ei ole niin riskialtista pilaantumiselle. Toki pitää ottaa huomioon että raakakakut pehmenevät todella nopeasti, joten nosta kakku pöytään vasta vähän ennen tarjoilua.

Raikas ja täyteläinen avokado-limekakku

LIME- AVOKADOKAKKU
pohja:
  • 5 dl saksanpähkinöitä + hasselpähkinöitä
  • 8 tuoretta taatelia kivet poistettuina, tai kuivattuja ja liotettuja taateleita.
  • 1/2 dl kookosöljyä sulatettuna
  • 1 rkl hunajaa
  • ripaus suolaa

Täyte:

  • 4-5 kpl avokadoja
  • 4 limen mehu
  • 1 dl hunajaa
  • 1,5 dl kookosöljyä sulatettuna
  • 2 rkl psylliumia
  • 2 tl vaniljajauhetta
  • ripaus suolaa

Jauha pohjan ainekset monitoimikoneessa tiiviiksi taikinaksi. Pingota keskikokoisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja taputtele taikina tasaisesti vuokaan. Laita jääkaappiin odottamaan.

Täytteen tekoa varten voit käyttää joko tehosekoitinta tai sauvasekoitinta. Irrota avokadon hedelmäliha, laita kulhoon avokadot, limen mehu, hunaja, psyllium, vanilja ja suola. Sekoita massa tasaiseksi. Lisää sulatettu kookosöljy ja jatka sekoittamista kunnes massa on tasaista kreemiä.

Levitä massa pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa n. 4 tuntia ja pakastimessa tunnin ajan.

 

KIRJASUOSITUKSIA

LISÄÄ SUUSSASULAVIA RAAKAKAKKUOHJEITA; ENKELTEN KAKUT JA HERKUT E-KIRJASSA!

Omia suosikkejani raakaravinnon kirjoista:

Mimi Kirk; jo seniori-ikään ehtineen iki-ihanan raw ladyn kirjat ovat olleet minulle ihan ykkösopuksia upeine kuvineen ja  resepteineen.

Live Raw: Raw Food Recipes for Good Health and Timeless Beauty

Pääset lataamaan Mimin kirjan TÄÄLTÄ

 

Kimberly Snyder; Tämä kirja oli ensimmäinen joka tutustutti minut toimivan ruoansulatuksen ja detoxin maailmaan. Todella kiehtova!

The Beauty Detox Solution: Eat Your Way to Radiant Skin, Renewed Energy and the Body You’ve Always Wanted

Pääset lataamaan kirjan TÄÄLTÄ

 

Erica Palmcrantz; Ihanan Erican ensimmäinen raw food-kirja ja samalla myös minun ensimmäinen raakaruokakirja! Reseptejä suomalaiseen makuun.

Fabulous Raw Food: Detox, Lose Weight, and Feel Great in Just Three Weeks!

Pääset lataamaan kirjan TÄÄLTÄ