
Perinteinen joulun herkku!
Ranskalainen jouluhalko on itseasiassa hyvin perinteinen joululeivonnainen ja sitä valmistettiin erityisesti 80-90- luvuilla. Sen täyteläinen suklaan maku yhdistyy kahviin ja tätä herkkua riittää jouluaterian päätteeksi pieni siivu!
Olen lisännyt alkuperäiseen ohjeeseen myös hillon, sillä mielestäni leivonnainen on parhaimmillaan kun sen sisältä löytyy myös raikas hillokerros.
Kokeiletko jo tänä jouluna?
Ranskalainen jouluhalko
taikina:
4 keltuaista
75 g tomusokeria
3 valkuaista
75 g vehnäjauhoja
25 g voita
perustäyte:
4 keltuaista
125 g tomusokeria
2 1/2 dl maitoa
vaniljatanko
250 g voita
mauste 1:
100 g tummaa suklaata
1/2 dl maitoa
mauste 2:
5 rkl pikakahvia
100 g sokeria
2 dl vettä
kakkulevyn pintaan:
Vadelmahilloa tai kirsikkahilloa
Koristeluun:
valkosuklaata, kirsikoita, mantelilastuja, marsipaanikoristeita…
- Vaahdota keltuaiset ja tomusokeri kreemiksi. Vaahdota valkuaiset erikseen kiinteäksi vaahdoksi ja lisää varovaisesti keltuaiskreemiin vehnäjauhojen kanssa. Lisää lopuksi sulatettu voi.
- Levitä taikina leivinpaperille n. 1/2 cm paksuksi kerrokseksi. Paista 175 asteessa n. 8 min, mutta ei liian kypsäksi ja kuivaksi. Kumoa kakkulevy toiselle leivinpaperille. Sivele kakkulevyn pinta vadelmahillolla tai kirsikkahillolla.
- PERUSTÄYTTEEN VALMISTUS: valmista vaniljakastike vatkaamalla keltuaiset ja lisäämällä niihin vähitellen tomusokeria. Lämmitä myös maito vaniljatangon kanssa. Lisää kuumaa maitoa vähitellen keltuaisvaahtoon koko ajan vatkaten. Kuumenna seosta varovasti koko ajan sekoittaen kunnes se sakenee. Jäähdytä seos tämän jälkeen. Vatkaa vielä voi vaahdoksi ja lisää siihen jäähtynyt vaniljakastike. JAA SEOS KAHTEEN OSAAN.
- Sulata suklaa ja lisää siihen maito. Mausta tällä seoksella puolet perustäytteestä.
- Keitä vesi, sokeri ja pikakahvi paksuksi siirapiksi. Jäähdytä se ja vatkaa jäljelle jääneeseen perustäytteeseen.
- Levitä kahvilla maustettu täyte jäähtyneelle kakkulevylle ja kiedo kääretortun tapaan rullaksi. Voit jakaa rullan kahteen osaan ja asetella oksan näköiseksi tai jättää suoraksi pötköksi. Pursota suklaatäyte kääretortun pintaan puun kuorta muistuttavaksi tai levitä kuorrute ja muotoile haarukalla lainehtivaksi. Koristele halko mieluisaksi ja kakku on parhaimmillaan pari päivää leipomisesta.